strona startowa ulubione
wybierz język wersja językowa plwersja językowa enwersja językowa dewersja językowa ruwersja językowa frwersja językowa lt
dla niepelnosprawnych - informacje
czwartek, 23 maja 2019   pogoda
media

Kalendarz imprez

Imprezy z dnia 9 października 2009

EMILIA KRAKOWSKA monodram
2009.10.09
Giżyckie Centrum Kultury

EMILIA KRAKOWSKA monodram

24 września 2009
dodał(a): UM Gosia
Termin od:2009-10-09
Termin do:2009-10-09
Organizator:Giżyckie Centrum Kultury
Miejsce:Giżyckie Centrum Kultury
Telefon:087 428 16 37
E-mail:info@gizyckiecentrumkultury.pl
Www:www.gizyckiecentrumkultury.pl

Giżyckie Centrum Kultury zaprasza na monodram w wykonaniu: 


EMILII KRAKOWSKIEJ


9 października 2009 (piątek) godz. 19.00
Giżyckie Centrum Kultury, ul.Konarskiego 8, sala widowiskowa


wstęp: 20zł


Emilia Krakowska (ur. 20 lutego 1940 w Poznaniu) - polska aktorka filmowa i teatralna. Absolwentka PWST w Warszawie. Artystka zawodowo związana z Warszawą, z teatrami: Powszechnym (1964-1968), Narodowym (1968-1978), Współczesnym (1978-1985) i Rozmaitości (1985-1991) oraz z Teatrem Powszechnym im. Jana Kochanowskiego w Radomiu 2008.


Jest aktorka filmową, która ugruntowała swoją pozycję udziałem w wielu serialach telewizyjnych. Spadek jej popularności w latach osiemdziesiątych spowodowany jej zaangażowaniem w propagandę władz stanu wojennego, m.in. poprzez aktywne członkostwo w PRON. Należała do grupy aktorów, którzy nie bojkotowali sceny polskiej po wprowadzeniu stanu wojennego w 1981.


W 2005 roku podczas X Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach odcisnęła dłoń w Promenadzie Gwiazd.


Siostra krakowskiego adwokata Ryszarda Krakowskiego.


Wybrana filmografia:
2004: Pierwsza miłość - Natalia Strońska
2003: Ciało - Babcia Wanda
1999-obecnie: Na dobre i na złe - Gabryjela Kalita
1993: Czterdziestolatek. 20 lat później - inżynier Halina Małecka-Klecka
1976: Brunet wieczorową porą - nauczycielka oprowadzająca dzieci po muzeum
1974: Ziemia obiecana - Gitla
1973: Chłopi (film) - Jagna Pacześ (Borynowa)
1972: Chłopi (serial tv) - Jagna
1972: Wesele - Marysia, siostra panny młodej

-
Gizycko.pl - Urząd Miejski w Giżycku. Wszelkie prawa zastrzeżone (c) 2007.
RSS