strona startowa ulubione
wybierz język wersja językowa plwersja językowa enwersja językowa dewersja językowa ruwersja językowa frwersja językowa lt
dla niepelnosprawnych - informacje
czwartek, 23 maja 2019   pogoda

Aktualności

Konkurs Kulinarny o Chochlę Burmistrz Giżycka ŚWIĘTO 3. LESZCZY

28 maja 2013
dodał(a): UM Małgorzata Kulas-Szyrmer

 

Serdecznie dziękuję za pomoc w przygotowaniu
Konkursu Kulinarnego o Chochlę Burmistrz Giżycka
podczas Dni Giżycka i Święta Trzech Leszczy 25 maja 2013

 

- Pani Halinie Rommel dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku. Szkoła była współorganizatorem konkursu, a dzięki uprzejmości pani dyrektor potrawy konkursowe mogły zostać  przygotowane  w świetnie wyposażonych  stanowiskach gastronomicznych w pracowni szkolnej.

 

- W szczególności Pani Urszuli Siergiej-Todryk z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku, koordynatorce konkursu, a także Pani Małgorzacie Leguckiej. Panie przygotowały do konkursu uczniów którzy przyrządzili pyszny filet z mazurskiego sandacza.

 

- Jurorce w konkursie i giżyckiej restauratorce Pani Katarzynie Niewiadomskiej za piękne dekoracje nawiązujące do naszego rybnego Święta Trzech Leszczy, a także szefowej kuchni Tawerny „Marina” w Porcie Ekomarina i również jurorce Pani Joannie Jakubiuk.

 

- Pani Jolancie Podgórskiej i jej córce Beacie, właścicielkom kultowej w Giżycku „Małej Gastronomii”, za wkład pracy włożony w przygotowanie receptur dań konkursowych.

 

- Jurorce w konkursie Pani Eulalii Paszkiewicz, zwyciężczyni wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych,  za zaangażowanie w konkurs i za podtrzymywanie naszego dziedzictwa kulinarnego (gospodarstwo agroturystyczne "Margot" posiada europejski certyfikat sieci Dziedzictwa Kulinarnego).

 

                                                                                         Burmistrz Giżycka
                                                                                        Jolanta Piotrowska

 

 
WYNIKI KONKURSU

 

MIEJSCE I

Przemysław Rakowski i Sebastian Bochnak

Danie: Filet z Mazurskiego Sandacza

Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku

Opiekunowie: Małgorzata Legucka , Urszula Siergiej – Todryk

 

MIEJSCE II

Przemysław Dowgiałło i Kamil Kitor

Danie: Linoślimaczki

Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku

Opiekunowie:  Jolanta Podgórska, Katarzyna Podgórska

 

MIEJSCE III

Inga Barżykowska i Marta Rodziewicz

Danie: Pstrąg Pieczony w Szynce

Opiekunowie: Małgorzata Legucka, Urszula Siergiej – Todryk

 

Wyróżnienie publiczności

Róża Purgacz i Rafał Żebrowski

Danie: Sznycelki rybne na liściu sałaty z  ziemniaczkami plasterkowymi i pomidorami koktajlowymi

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. F. Kamińskiego w Karolewie

Opiekun: Grażyna Turzańska – Giebień

-
Gizycko.pl - Urząd Miejski w Giżycku. Wszelkie prawa zastrzeżone (c) 2007.
RSS