strona startowa ulubione
wybierz język wersja językowa plwersja językowa enwersja językowa dewersja językowa ruwersja językowa frwersja językowa lt
dla niepelnosprawnych - informacje
piątek, 24 maja 2019   pogoda

Aktualności

Oświadczenie Starosty Giżyckiego w sprawie wypowiedzenia Grupie Nowy Szpital umowy o zarządzanie szpitalem giżyckim

02 kwietnia 2015
dodał(a): UM Małgorzata Kulas-Szyrmer

OŚWIADCZENIE STAROSTY GIŻYCKIEGO

W czwartek 26 marca 2015 r. została wypowiedziana ,,Grupie Nowy Szpital” sp. z o.o w Szczecinie (GNS) umowa o zarządzanie Szpitalem Giżyckim, która obowiązywała od 04 marca 2013 r. Wypowiedzenie z dniem wczorajszym stało się skuteczne. Jednocześnie Nadzwyczajne Zgromadzenie Wspólników odwołało przedstawiciela GNS Szczecin w Radzie Nadzorczej Spółki „Szpital Giżycki” sp. z o.o.

W związku z pogarszającą się atmosferą w giżyckim szpitalu oraz licznymi krytycznymi stanowiskami radnych Rady Powiatu w Giżycku, grup zawodowych lekarzy, pielęgniarek i wszystkich związków zawodowych, dotyczącymi metod zarządzania GNS, wielokrotnie proponowałem „Grupie Nowy Szpital” ze Szczecina polubowne rozwiązanie umowy. Niestety bezskutecznie. Propozycja nasza spotkała się z kategorycznym odrzuceniem. W tej sytuacji wobec kolejnych prób destabilizacji działalności szpitala i organów spółki „Szpital Giżycki” sp. z o.o. podjęliśmy decyzję o wypowiedzeniu „Grupie Nowy Szpital” umowy o zarządzanie.

Głównymi przyczynami podjęcia tej decyzji były:
1. utrata zaufania samorządu Powiatu Giżyckiego oraz pracowników szpitala do „Grupy Nowy Szpital” ze Szczecina, zarządzającej szpitalem giżyckim;
2. permanentne wymuszanie przez „Grupę Nowy Szpital” na Powiecie Giżyckim jako właścicielu szpitala, decyzji o odwołaniu prezesa spółki bez podania ważnych powodów;
3. naruszenie kilku istotnych postanowień umowy o zarządzanie.

Jednocześnie pragnę zapewnić, że powyższe decyzje nie mają wpływu na bieżące funkcjonowanie szpitala i bezpieczeństwo pacjenta. Dotyczą jedynie uporządkowania kwestii zarządzania placówką. Wszyscy Państwo korzystający z usług giżyckiej placówki mogą się czuć bezpiecznie.

Wacław Strażewicz
Starosta Giżycki

Giżycko, 27.03.2015

Gizycko.pl - Urząd Miejski w Giżycku. Wszelkie prawa zastrzeżone (c) 2007.