Przepis na idealną potrawę? Znajdą Państwo w książce "Sceny kuchenne" Marii Pakulnis i Janusza Mizery

Znana aktorka Maria Pakulnis (przyp. red. pochodząca z Giżycka) i kucharz Janusz Mizera przygotowali książkę łączącą kuchnię włoską, śląską i mazurską. Autorzy wykorzystali umiejętność wzajemnego napędzania swojej kulinarnej kreatywności, by pobudzić do tego samego czytelników. Synergia dwóch różnych temperamentów skutkuje "kulinarnym happy endem" o apetycznym wyglądzie, smakowitym zapachu i bogatym smaku. Premiera książki "Sceny kuchenne" odbyła się 28 września 2016 roku, nakładem Edipresse Książki. Spotkanie z Marią Pakulnis i Januszem Mizerą poprowadził Zbigniew Dzięgiel, Prezes Fundacji Kalinowe serce, obecny na premierze był również Burmistrz Giżycka - Wojciech Karol Iwaszkiewicz.
 

Odkryj własną kreatywność


Maria Pakulnis i Janusz Mizera dzielą się z Czytelnikami swoim wieloletnim doświadczeniem i recepturami, zachęcając przy tym do eksperymentowania i odkrywania własnej kreatywności. To dwie wybitne osoby, które inspirują się wzajemnie i współpracują, by przyrządzić możliwie najlepsze potrawy. Autorzy przekonują, że "Sceny kuchenne" nie są tradycyjną książką kucharską z przepisami okraszonymi gramaturami, kilogramami czy decymetrami. Stworzyli za to coś na kształt wolnych kuchennych myśli, przebiegających chaotycznie, ale uporządkowanych w przyswajalnej formie, która pozwoli czytelnikom tworzyć nowe smaki.
 

O książce


"Sceny kuchenne" to połączenie popularnej na całym świecie kuchni włoskiej z dwiema silnymi, regionalnymi tradycjami Polski: mazurską i śląską. Maria Pakulnis i Janusz Mizera podzielili swój wspólny książkowy debiut na pięć części, które poświęcili przystawkom, daniom głównym, zupom, sałatkom i deserom. Każda z nich zawiera wiele przepisów wzbogaconych komentarzami autorów i ilustrowanych barwnymi fotografiami – również tych dotąd niepublikowanych, z prywatnego archiwum. Nie zabrakło praktycznych wskazówek i niezbędnych informacji, takich jak lista potrzebnych składników i przypraw, sposób przygotowania krok po kroku i propozycja podania. W książce znaleźć można przepisy zarówno na dania proste, jak i bardziej skomplikowane, tradycyjne i egzotyczne, wegetariańskie i mięsne.
 
fot. Krzysztof Jarosz, Epoka

 
źródło: http://polki.pl/po-godzinach.html