strona startowa ulubione
wybierz język wersja językowa plwersja językowa enwersja językowa dewersja językowa ruwersja językowa frwersja językowa lt
dla niepelnosprawnych - informacje
poniedziałek, 21 października 2019   pogoda

Aktualności

Przepis na idealną potrawę? Znajdą Państwo w książce "Sceny kuchenne" Marii Pakulnis i Janusza Mizery

10 października 2016
dodał(a): UM Dawid Klukiewicz

Przepis na idealną potrawę? Znajdą Państwo w książce
"Sceny kuchenne" Marii Pakulnis i Janusza Mizery

fot. Krzysztof Jarosz, Epoka

 

Znana aktorka Maria Pakulnis (przyp. red. pochodząca z Giżycka) i kucharz Janusz Mizera przygotowali książkę łączącą kuchnię włoską, śląską i mazurską. Autorzy wykorzystali umiejętność wzajemnego napędzania swojej kulinarnej kreatywności, by pobudzić do tego samego czytelników. Synergia dwóch różnych temperamentów skutkuje "kulinarnym happy endem" o apetycznym wyglądzie, smakowitym zapachu i bogatym smaku. Premiera książki "Sceny kuchenne" odbyła się 28 września 2016 roku, nakładem Edipresse Książki. Spotkanie z Marią Pakulnis i Januszem Mizerą poprowadził Zbigniew Dzięgiel, Prezes Fundacji Kalinowe serce, obecny na premierze był również Burmistrz Giżycka - Wojciech Karol Iwaszkiewicz.

 

fot. Krzysztof Jarosz, Epoka

 

Odkryj własną kreatywność

Maria Pakulnis i Janusz Mizera dzielą się z Czytelnikami swoim wieloletnim doświadczeniem i recepturami, zachęcając przy tym do eksperymentowania i odkrywania własnej kreatywności. To dwie wybitne osoby, które inspirują się wzajemnie i współpracują, by przyrządzić możliwie najlepsze potrawy. Autorzy przekonują, że "Sceny kuchenne" nie są tradycyjną książką kucharską z przepisami okraszonymi gramaturami, kilogramami czy decymetrami. Stworzyli za to coś na kształt wolnych kuchennych myśli, przebiegających chaotycznie, ale uporządkowanych w przyswajalnej formie, która pozwoli czytelnikom tworzyć nowe smaki.


O książce

"Sceny kuchenne" to połączenie popularnej na całym świecie kuchni włoskiej z dwiema silnymi, regionalnymi tradycjami Polski: mazurską i śląską. Maria Pakulnis i Janusz Mizera podzielili swój wspólny książkowy debiut na pięć części, które poświęcili przystawkom, daniom głównym, zupom, sałatkom i deserom. Każda z nich zawiera wiele przepisów wzbogaconych komentarzami autorów i ilustrowanych barwnymi fotografiami – również tych dotąd niepublikowanych, z prywatnego archiwum. Nie zabrakło praktycznych wskazówek i niezbędnych informacji, takich jak lista potrzebnych składników i przypraw, sposób przygotowania krok po kroku i propozycja podania. W książce znaleźć można przepisy zarówno na dania proste, jak i bardziej skomplikowane, tradycyjne i egzotyczne, wegetariańskie i mięsne.


 

Jeśli chcą Państwo obejrzeć galerię zdjęć z tego wydarzenia to proszę kliknąć TUTAJ.


źródło: http://polki.pl/po-godzinach.html

-
Gizycko.pl - Urząd Miejski w Giżycku. Wszelkie prawa zastrzeżone (c) 2007.
RSS